Održana komemoracija za ministra zdravstva FBiH Vjekoslava Mandića 09. listopada. 2021.

U amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održana je komemoracija u povodu smrti ministra zdravstva Federacije BiH doc. dr. sc. Vjekoslava Mandića.

U oproštajnom govoru, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izrazio je iskrenu sućut obitelji, rodbini, prijateljima, kolegama, poznanicima ministra Mandića, svim ožalošćenima.

„Pogođeni tugom zbog smrti našeg dragog Vjeke, okupili smo se danas iskazati poštovanje i podijeliti i ublažiti bol koju svi osjećamo zbog gubitka nam drage osobe. Obveza mi je i čast da mogu zahvaliti za predano obavljanje humanog poziva liječnika, odgovornog i stručnog ministra u svim izazovima našeg društva i za odanost i predanost svojoj stranci HDZ-u BiH.
Bila je čast poznavati Vašeg i našeg Vjeku koji je u našim životima ostavio neizbrisiv trag.
Uvijek kada smrt dotakne nam bliske osobe, zastanemo prisjećajući se svih zajedničkih trenutaka, razgovora, pa i našeg zadnjeg od 2 minute i 6 sekundi, i svaki put nam žao što nismo više razgovarali i bili zajedno. Svjedočimo kraju jednog sadržajnog i bogatog života. Okrenula se zadnja stranica knjige izuzetno bogatog sadržaja romana života, u kojem smo svi mi imali sporedne uloge. A opet, svima nama je Vjeko, više ili manje, dio svih naših života čineći puno dobrih i plemenitih djela.

Sa prvim stranicama životne knjige ispisanim 12. lipnja 1959. godine u Konjicu, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju, a 1985. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci. U Zagrebu 1998. godine položio specijalistički ispit, a 2009. godine magistrirao na Medicinskom fakultetu u Mostaru, gdje je i doktorirao 2013. godine. Radio u Domu zdravlja Konjic od 1985. do 1993. godine, te na Odjelu ginekologije Kliničke bolnice Mostar od 1993. do 2005. godine. Od 2005. do 2007. godine obnašao dužnost federalnog ministra zdravstva, a od 2007. do 2010. godine bio zastupnik i predsjedatelj Odbora za zdravstvo u Parlamentu Federacije BiH. Godine 2011. imenovan je pomoćnikom ravnatelja za kirurške djelatnosti u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Dana 1. travnja 2015. godine  izabran ponovno za federalnog ministra zdravstva do dana kada je prestalo kucati bolesno, a veliko srce našeg Vjeke, našeg dobrog Vjeke, gorostasa skromnosti, poštenja i čovječnosti.

Ostaju nam uspomene na jednog velikog čovjeka i prijatelja i ponos svima nama koji smo ga poznavali. Ta tužna vijest odzvanja u nama neprihvatljivo i nepromjenjivo. Umro je ugledni liječnik, ministar, čovjek, staložen i odmjeren koji je poštivao sustav i red.
Sjećamo se kako je smireno govorio uvijek uz osmijeh, pa i poslije operacije srca kada sam mu bio u posjeti i ugrađenog metalnog zaliska kada kaže kako sada može poslužiti za rezervne dijelove. Rastajemo se i od zajednički provedenih trenutaka umjesto kojih nastaje praznina koju ne mogu ispuniti riječi utjehe. Sjećanje nas tješi i hrabri nadu o postojanju nekog boljeg svijeta u vječnosti

Naš ljudski susret sa smrću susret je s nepoznatim, mističnim i samo nam naša vjera daje odgovore. Naslućujemo koliko je kratak naš život u odnosu na vječnost postojanja i da je utjeha jedino Božja nagrada i Božja pravda", kazao je Predsjednik Federacije BiH. 

Uz Predsjednika Federacije BiH, o ministru Mandiću biranim riječima govorili su ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić, tajnik Ministarstva zdravstva Federacije BiH Snježana Bodnaruk, predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

U knjigu žalosti povodom smrti svog prijatelja i uvažnog člana HDZ-a BiH među prvima su se upisali i predsjednik ove stranke i HNS-a dr. Dragan Čović, prvi zamjenik predsjedatelja Doma naroda PSBiH, te predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.