Obilježena godišnjica osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne 19. studenog. 2019.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara nazočio je svečanom obilježavanju godišnjice osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, koje je upriličeno sinoć u Mostaru.

Svečanost obilježavanja započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, a zatim je upriličena i svečana akademija u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Na svečanoj akademiji, nazočnima se obratio predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.

"Uvaženi utemeljitelji Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, poštovani branitelji, ratni zapovjednici, predstavnici udruga Domovinskog rata, predstavnici političkog, kulturnog, gospodarskog, obrazovnog i vjerskog života hrvatskog naroda u BiH: od srca vam čestitam 28. obljetnicu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Svi se s ponosom sjećamo žrtve i kako to i priliči, skrušeno prema žrtvi koja je podnesena, danas smo povezali sve ono što je kroz tu žrtvu očuvalo našu vjeru, naš jezik, našu kulturu, našu baštinu, Hrvatstvo, stoljetno Hrvatstvo kako u RH, tako i ovdje u BiH. Pa neka naši dragi prijatelji ova atmosfera iz našega Doma, Kosače, ode u milion domova u BiH i u RH i drugih mjesta gdje se na isti način voli Hrvatska. Da nas učini toliko ponosnim, možda ponosnijim od onih najvećih nacionalnih uspjeha hrvatskog naroda koji povremeno bljesnu", kazao je predsjednik Čović na svečanoj akademiji povodom obilježavanja godišnjice osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne večeras u Mostaru.

Na akademiji su govorili Vlado Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, dr. Antonio Sesar, predsjednik Sabora Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i dr. Miroslav Tuđman, saborski zastupnik HDZ-a RH.